[FOTO] Neka Kivna po starinski tonca

Neka Kivna po starinski tonca, ime je manifestacije koja je održana 14.09.2024. u Klimnu, na otoku Krku. Cilj manifestacije bio je povezivanje lokalne zajednice kroz prikaz prošlosti i kulture općine Dobrinj.

Unatoč kiši koja je padala cijeli dan te nije dozvolila da manifestacija zasja u punom sjaju, kako su to organizatori USR Kivna zamislili, posjetitelji su mogli vidjeti izložbu alata koji se koristio u brodogradnji, s obzirom na to da Klimno krase 4 brodogradilišta. Osim alata bili su izloženi stari predmeti na koje smo vjerujemo već odavno zaboravili.

“Članovi Udruge sopaca i KUD Ive Jelenović omogućili su da se prikaže stari tanoc te kanot, nešto na što smo veoma ponosni i vjerujemo da ovakvim manifestacijama širimo sliku koliko je očuvanje kulture bitno. Manifestaciju je uveličala i izuzetno dobra gastronomska ponuda, te su posjetitelji mogli probati palentu s inćunima, gulaš lovačkog društva Fazan Dobrinj te brudet kojeg su pripremali članovi USR Kivna, a također i vidjeti kako se pripremaju makaruni”, kažu organizatori.

Brinulo se i o tome da kolači koji se jedu budu u skladu s manifestacijom stoga su se na stolovima pronašli presnoci pogače, kroštule, kimonske frite. Balalo se dokle god je vrijeme isto dozvoljavalo ali zato briškulu i trešetu je mogao isprobati svatko.

Manifestaciju su otvorili dječji zbor Mići Boduli, zbor Zvon dok je Tabako band pjevajući svoje pjesme poput “Bodulske fešte”, “Oštarice Marice” i ostale svojevrsne hitove razveselio sve prisutne. Ljubav prema zavičaju mogla se osjetiti čak i ako ih čujete prvi put!

Modna revija koju je vodila Irena Grdinić izmamila je osmijehe na lica manekena isto koliko i na lica posjetitelja, a sve s ciljem da se prikažu ona zanimanja, zanati ili hobiji kojih se ne treba sramiti i koja su nažalost danas sve rjeđa, barem u našim krajevima.

Na modnoj pisti mogli smo vidjeti brodograditelja/kalafata, ribara, lovca, pčelara, stočara, vinogradara… Večer je zaokružena nastupom klape Tramuntana te kapljicom svima nam dobre poznate, a naše žlahtine! Vino se posluživalo u bukaletama posebno rađenim za ovu prigodu.

error: Content is protected !!