Otvorena druga cijev tunela Učka

Najmoderniji tunel u Hrvatskoj dug 5.630 metara otvara se 43 godine nakon što je u promet puštena prva cijev, a ova nova cijev, duža je za 500 metara od postojeće cijevi

Danas je svečano otvorena druga cijev tunela Učka. Najmoderniji tunel u Hrvatskoj dug 5.630 metara otvara se 43 godine nakon što je u promet puštena prva cijev, a ova nova cijev, duža je za 500 metara od postojeće cijevi.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su premijer Andrej Plenković, ministri Oleg Butković, Vili Beroš, Branko Bačić, zamjenica župnana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, Istarski župan Boris Miletić i brojni drugi visoki uzvanici, ukupno gotovo 1000 gostiju.

Program je započeo himnom koju je izvela Radojka Šverko, a nastavio se preletom Krila oluje. Iz tunela su prvo izašli radnici koji su ga gradili, a zatim i mehanizacija koja je korištena za probijanje tunela. Nakon njih iz tunela su plešući na platformi jednog od kamiona izašli članovi Plesnog centra Tala, a zatim su sve uzvanike zvonjavom pozdravili Halubajski zvončari.

Prvi automobili njome će proći sutra. Taj događaj, među ostalim, predstavlja važan korak u poboljšanju povezanosti Istre s ostatkom Hrvatske. Izgradnja je trajala tri godine, a u njoj je sudjelovalo oko 500 radnika.

Tom prilikom Lucijan Dušić, voditelj Centra upravljanja BINA Istra, istaknuo je: “Otvaranjem druge cijevi značajno će se povećati sigurnost prometa, smanjiti rizik od frontalnih sudara te omogućiti bolji protok vozila. Pored toga, izgrađeni su i poprečni tuneli za sigurnosne svrhe. “Izgrađeno je 21 poprečnih tunela koji služe za pješake, vozila i interventna vozila. Preostalo je još tri velika poprečna prolaza koja će biti završena u sklopu rekonstrukcije stare cijevi u idućih šest mjeseci,” dodao je Dušić.

Istarski župan Boris Miletić poručio je: ‘Ovo je politička odluka vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i hvala mu na tome.” dok je Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, pročitala je njegovu poruku, u kojoj se zahvalio svima koji su sudjelovali u izgradnji druge cijevi. ‘Neka tunel Učka bude simbol jedinstva i napretka’, poručio je Komadina.

Ministar prometa Oleg Butković rekao je da je ‘malo ovakvih trenutaka koji ostanu urezani za cijeli život’. Ustvrdio je da je jedan od njih izgradnja Pelješkog mosta, a drugi nova cijev tunela Učka. Zahvalio je Plenkoviću pa najavio radove na potpunoj integraciji Istre u hrvatske autoceste.

‘Lijepo je da se ovoliko infrastrukturnih projkata završava i čini temelje za infrastrukturni razvoj zemlje’, rekao je premijer Plenković u svom govoru. Ustvrdio je da je 13. rujna značajan i po sjednici vlade u Puli na kojoj su donijeli političku odluku da se dovrši Istarski ipsilon i napravi druga cijev tunela Učka. Plenković je obećao da će za dvije godine Istra biti u potpunosti povezana autocestom s četiri trake s ostatkom Hrvatske jer će do tada biti izgrađene i preostale dvije trake između Tunela Učka i Matulja, kao i vijadukti Limska Draga i Mirna.

Nova i stara tunelska cijev biti će u prometu do kraja ovog mjeseca, kada se stara tunelska cijev, izgrađena još 1981. godine, zatvara zbog obnove i završnih radova na trima prolazima za vozila između dviju cijevi. Stara tunelska cijev mora se prilagoditi svim današnjim sigurnosnim propisima i direktivama Europske unije. Obnovit će se i kolnička konstrukcija te sanirati problematične točke u tunelu, a radovi bi trebali trajati oko pola godine. Na najčešće postavljeno pitanje hoće li doći do poskupljenja cestarine, prema navodina za to nadležnih – Neće !

error: Content is protected !!