Počinje Ljetna škola hrvatskog jezika Croatian kids – Croki 2024

Svake godine ljetna škola ima za cilj unaprijediti jezične sposobnosti djece koja odrastaju bilingualno ili trilingualno u inozemstvu i to kroz obrađivanje zanimljivih tema koja omogućuju djeci da profitiraju od raznih blagodati koje pruža otok Krk

Peta obljetnica Croki ljetne škole počinje na otoku Krku u nedjelju 4.kolovoza i okupit će rekordnih 26 djece hrvatskog porijekla iz Belgije, Njemačke i Engleske u dobi od 8 do 12 godina. Ovaj petodnevni ljetni kamp prepun sadržaja i učenja kroz igru, u potpunosti bez mobitela i elektroničkih naprava, organizira Hrvatsko kulturno društvo Bruxelles i Nadia Manzoni rodom iz Punta, a financijski podržava Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Svake godine ljetna škola ima za cilj unaprijediti jezične sposobnosti djece koja odrastaju bilingualno ili trilingualno u inozemstvu i to kroz obrađivanje zanimljivih tema koja omogućuju djeci da profitiraju od raznih blagodati koje pruža otok Krk. Ova je godina posebna jer je ujedno i peta obljetnica škole i proteći će u slavljeničkom ozračju. Tema ljetne škole 2024. je „Očuvanje prirode na hrvatskim otocima“ što će nam omogućiti da se pozabavimo temama ekologije, održivosti i bioraznolikosti hrvatskog primorja. U sklopu teme organizirani su primjerice posjet Centru za očuvanje okoliša i zaštitu mora „MareMundi“ u Puntu, predavanje o gospodarenju otpada i radionica uz pomoć Eko kontejnera društva „Ponikve“, posjet ‘Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli’ na otoku Cresu, posjet plantaži smilja i lavande, Eko kampu Glavotok i sličnim institucijama koje su posvećene ekologiji, očuvanju okoliša i bioraznolikosti mora i primorja.

Edukativni izleti bit će upotpunjeni interaktivnim jezičnim i dramskim radionicama na temu očuvanja morskog dna, upoznavanja flore i faune ovog kraja, održivosti i suživota s prirodom. Učenje jezika u ljetnoj školi Croki dakle potpuno je integrirano u obradu teme čime vodi ne samo ka boljim jezičnim sposobnostima već i upoznavanju prirodne baštine Hrvatske te većoj osviještenosti za društvene probleme kao što je u ovom slučaju potreba za očuvanjem prirodnih dobara u osjetljivim geografskim područjima. Zabavno-rekreativni program također je u velikom dijelu podređen temi ljetne škole pa će se tako ove godine polaznici škole moći okušati u laboratorijskim eksperimentima s morskim kulturama, radionicama izrade predmeta i nakita iz recikliranih materijala, izradi prirodnih sapuna s aromatičnim biljem, ocrtavanjem platnenih vrećica za kupovinu i mnogim drugima. U sklopu programa ljetne škole,svaki dan je isplanirano i nezaobilazno kupanje na različitim plažama otoka Krka/Cresa, ovisno o izletu tog dana, mnogi sportovi, igre, kvizovi, pjesma i ples.

Organizatori se zahvaljuju učiteljici hrvatskog jezika i povijesti Dini Valković koja je zaslužna za jezične vježbe i pedagoški koncept Ljetne škole kao i svim suradnicima koji omogućuju da se djeca vrate svojim kućama s nezaboravnim ljetnim uspomenama.

error: Content is protected !!