Prva samostalna izložba riječke akademske umjetnice Ive Starac otvara se u Galeriji Loža u Omišlju

Izložba “Pejzaž sjećanja” ostaje otvorena do 27. kolovoza 2024. i može se razgledati u Galeriji Loža svaki dan od 10 do 12 sati i od 20 do 22 sata

U petak 2. kolovoza 2024. u 20 sati u Galeriji Loža u Omišlju održat će se otvorenje prve samostalne izložbe “Pejzaž sjećanja” riječke akademske umjetnice Ive Starac. Izložbu će predstaviti voditeljica umjetničkog programa izložbi u Omišlju za 2024. godinu i viša kustosica Sonja Švec Španjol. Umjetnica Iva Starac predstavit će se s ukupno 10 radova različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici koji su nastali u proteklih godinu dana. Radovi do sada nisu bili predstavljeni u javnosti te će posjetitelji u Omišlju imati priliku premijerno razgledati novi ciklus slika umjetnice Ive Starac.

O izložbi je viša kustosica Sonja Švec Španjol zapisala: “Iva Starac oblikuje univerzalan krajolik – simbol prostora i vremena. On je prisutan, tajanstven i intrigantan. Djeluje blisko i poznato, ali ga ne možemo u potpunosti definirati. Stvaralački proces, utemeljen na kolektivnom i podsvjesnom, započinje spontano i intuitivno da bi se u drugoj fazi počele nazirati prepoznatljive vizure koje se, vođene mislima i emocijama autorice, oblikuju u smislene cjeline. Konačan rezultat je krajolik koji je prepoznatljiv, ali ne i u potpunosti dokučiv. Upravo ove specifične odrednice omogućuju pojedinom djelu da uvijek iznova nudi nova čitanja i tumačenja. Kroz prikaz univerzalnog krajolika, autorica bilježi promjene u prostoru nastale protokom vremena.”

Iva Starac rođena je 1993. godine u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2022. godine. Djelovala je unutar Zimske likovne kolonije u Karlovcu (2023., 2024. godine), aktivno sudjeluje na likovnim natječajima od kojih ističe: Oleum Olivarum (2023.) – osvojeno prvo mjesto, Ex Tempore (2022.): Trsat (osvojeno prvo mjesto u kategoriji profesionalnih umjetnika), Mandrać (2022., osvojeno prvo mjesto) i Grožnjan Grisignana (2022., osvojeno treće mjesto), ExTempore Ptuj (2024., otkupna nagrada).

Izlaže na grupnim izložbama: HDLU Istra – Voda (2024.), One Su Tu (2024.), DKD – Međunarodna izložba minijatura (2024.), 7. Zagrebački ljetni likovni salon – Sloboda (2023.), ‘Neizvjesna izložba – koja to više nije’ u galeriji Kortil (2020.), ‘Međunarodnoj izložbi minijatura 21’ (Zaprešić, Vršilica 2018.), ‘Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda’ (Veliki Tabor, 2019.). Izradila je likovnu interpretaciju Frankopana za postav izložbe ‘Navik on živi ki zgine pošteno / Frankopani 118 – 1671′ Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Sudjeluje na godišnjim izložbama humanitarnog karaktera udruge Rikula i Rijeka Novi Val.

Izložba “Pejzaž sjećanja” ostaje otvorena do 27. kolovoza 2024. i može se razgledati u Galeriji Loža svaki dan od 10 do 12 sati i od 20 do 22 sata.

error: Content is protected !!