Otvorenje izložbe “Karlo Baumann: inženjer, jedriličar, ronilac“ u DUBoaku

Za vrijeme trajanja tematske izložbe u Malinskoj će se održati nekoliko važnijih maritimnih događanja, kao što su Porcijunkula i Homo na jidra

Ove subote, 06. srpnja u 20 sati, na krovu Interpretacijskog centra DUBoak bit će otvorena izložbu “Karlo Baumann: inženjer, jedriličar, ronilac“, posvećena čovjeku koji je pomicao granice i bio ispred svog vremena.

Kao jedriličar nastupio je na dvije Olimpijade, kao ronioc izvlačio je potopljene brodove duž Jadranske obale, pisao je i objavljivao stručne i pedagoške tekstove o ronjenju i jedrenju.

Tragično je poginuo 6. srpnja 1954. godine u Splitskoj luci prilikom zarona i pokušaja osposobljavanja broda “Žumberak”. Pokopan je na starom groblju u Dubašnici, rodnom mjestu svoje supruge Milice Radić.

Izložba se otvara oovodom obilježavanja 70. obljetnice njegove pogibije. Autorice su Daina Glavočić i Vesna Rožman, a izložba ostaje otvorena do 10. rujna 2024. godine.

Za vrijeme trajanja tematske izložbe u Malinskoj će se održati nekoliko važnijih maritimnih događanja, od kojih ističemo „Porcijunkulu – blagoslov barki“ 2. kolovoza te višednevnu manifestaciju i regatu „Homo na jidra“ (4. – 8. rujna 2024.) koja okupljaju brojne zaljubljenike u more, jedrenje, tradicijske barke i pomorsku baštinu.

error: Content is protected !!