Poznata umjetnica Maria Kononov Malinskoj poklonila vrijednu sliku, zauzvrat će pomoć dobiti obitelji u teškoj situaciji

Umjesto klasične donacije, Marija je značajna financijska sredstva usmjerila malinskarskim obiteljima, koje pomoć neće dobiti jednokratno – nego kroz duži vremenski period u trajanju od nekoliko godina

Kako to izgleda kada se susretnu velik umjetnički talent, dobre namjere i dobra volja lokalnih čelnika, vidjelo se danas na primopredaji umjetničkog djela Marije Kononov malinskarskom načelniku Robertu Antonu Kraljiću. Zahvaljujući ovoj nesvakidašnjoj suradnji, nekoliko dubašljanskih obitelji koje prolaze težak period dobit će značajan financijski vjetar u leđa – i to u dužem vremenskom razdoblju.

Naime, američka umjetnica ruskog podrijetla Maria Kononov, čiji radovi krase zidove ljubitelja umjetnina diljem svijeta i prodaju se u tisućama eura, u suradnji s poznatim krčkim fotografom Ivicom Brusićem Brujom stvorila je jedinstveno umjetničko djelo specifične tematike, i odlučila ga donirati u humanitarne svrhe. Kao motiv uzela je Brujinu fotografiju ruiniranog Haludova i doradila je na vlastiti specifičan način, budući da je za Malinsku vežu dugogodišnje spone i posebne emocije. Upravo emocije vodile su je i u inicijativi da njen rad donose radost nekome kome je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija, a tu je potom uskočila Općina Malinska-Dubašnica, odnosno općinsko Socijalno vijeće i načelnik Kraljić. Međusobnim dogovorom, umjesto klasične donacije, Marija je značajna financijska sredstva usmjerila malinskarskim obiteljima, koje pomoć neće dobiti jednokratno – nego kroz duži vremenski period u trajanju od nekoliko godina.

“Teško mi je odrediti vrijednost slike, budući da za mene ona ima prvenstvenu ogromnu emocionalnu vrijednost. Ona utjelovljuje ljubav koju imam prema Malinskoj i emocije koje me vežu za ovaj kraj”, rekla je mlada umjetnica koja je korona-period provela upravo u Malinskoj, a sada joj slijede izložbe u New Yorku, Europi i drugdje po svijetu. Užurbana jesen, bez sumnje, no Maria ističe kako se jedva čeka vratiti na Krk.

“Iznimna mi je čast što sam imao priliku upoznati Mariju tijekom korone, kada sam otkrio koliku ljubav gaji za otok Krk i Malinsku. Oduševljava me njena kreativnost i način razmišljanja, kao i njeni svestrani radovi, a posebno me fascinira motiv Haludova koji je ovoga puta uzela u fokus i tom prostoru, koji je nekada bio perjanica našeg kraja a danas je ruina, udahnula novi život”, istaknuo je načelnik Općine Malinska Robert Anton Kraljić, dodajući da još nije siguran koji će prostor Marijina slika krasiti, ali je siguran da će biti na zidu pri sljedećem posjetu vlasnika Haludova Are Abramyana Malinskoj.

Maria Kononov ljetos je održala vrlo uspješnu izložbu u Kući dubašljanske baštine u Bogovićima i to u suradnji s Udrugom Termen, a budući da je ta suradnja bila više no uspješna, izgledno je da će se Malinska i dogodine upisati na popis svjetskih gradova u kojima ova mlada umjetnica izlaže. Moskva, Sr. Petersburg, London, Pariz, Beč, Amsterdam, Milano, Rim, Bologna, New York, Melbourne – i “mala” Malinska!

error: Content is protected !!