66. Ljetne priredbe: Stižu predstave Ringišpil i Tri praščića te koncert Ansambla Camerata Garestin

U sklopu 66. Ljetnih priredbi u gradu Krku sljedećeg su tjedna na rasporedu dvije sjajne predstave, kao i jedan koncert

Ljubomir i Jan Kerekeš udružili su svoje snage i kreirali zajedničku komediju Ringišpil koja će se na Sceni Zidine u gradu Krku, u sklopu kazališnog programa 66. Ljetnih priredbi, odigrati u ponedjeljak, 18. srpnja 2022. godine, s početkom u 21.30 sati. Cijena ulaznice iznosi 80,00 kn.

Zašto dudu nije dobro predugo cuclati? Kako razgovarati s tetama u vrtiću pored popišanog kreveta? Kako pristupiti djevojci? Kako reagirati nakon što dobiješ prvi šamar? Kako od djeteta napraviti čovjeka? Odgovore na sva ova i mnoga druga pitanja publika će dobiti u dnevnom boravku skromnog stančića gdje samohrani otac započinje trnovit put odgoja svog sinčića. Ovako velika odgovornost iziskuje s očeve strane veliku sposobnost, kao i obvezu, ali osim velike ljubavi prema sinu, otac Stanko nažalost ne raspolaže impozantnim životnim iskustvom, kao ni inteligentnom nadogradnjom. Sin Tonko je, s druge strane, isto tako zarobljenik genetike koja s razvojem sve više pokazuje svoju postojanost. Svaki period života ima svoje lice i naličje, tako da u određenim trenucima života polako uočavamo sličnost, pa čak i autentičnost ponavljanja istog. Ovo je priča o hrabrosti, odlučnosti i svijesti o životu u kojem se sve ponavlja, tj. vrti poput ringišpila.
U jednoj od recentnijih predstava Kerekesh teatra, čiji tekst i režiju potpisuje Ljubomir Kerekeš, glume Ljubomir i Jan Kerekeš, dok je scenografija djelo Ljubomira Kerekeša, kostimografija Mladena Grofa Jerneića Erdödyja, a glazba Marina Kereša.

Predstava za djecu Tri prašćića, Kazalište Lectirum

Drugi ovogodišnji program namijenjen najmlađim posjetiteljima Ljetnih priredbi, predstava Tri prašćića nastala u produkciji zagrebačkog Kazališta Lectirum, održat će se u srijedu, 20. srpnja 2022. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.00 sat. Cijena ulaznice iznosi 30,00 kn.
Ova predstava, inspirirana narodnom pričom, kombinacija je lutkarske i igrane izvedbe s glumcem koji pripovijeda radnju te s djecom, i svom ostalom publikom, komentira pojedine scene. Predstavu je dramatizirao i režirao Mladen Čutura, koji u predsavi i glumi, dok su svojim glasovima lutke oživjeli: Ksenija Pajić, Katarina Perica Kirin i Pero Juričić.

Ansambl Camerata Garestin

Nastavak glazbenog programa 66. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 21. srpnja 2022. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, donosi koncert Ansambla Camerata Garestin koji će se izvesti djela Ivana Marka Lukačića (1575. – 1648.), Jacoba Basevi il Cervetta (1682. – 1783.), Johanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.) i Georga Friedericha Händela (1685. – 1759.). Ulaz je slobodan.

Glazbenim segmentom ovogodišnjeg festivala, kojeg možemo predstaviti geslom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas, obuhvaćeno je deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donosi presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe – starih pjesama i plesova, preko svjetovne renesansne glazbe – frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa. Druga cjelina, Darovi glazbe kroz zvuk predstavit će ansamble i glazbene kolektive posvećene sviranju neobičnijih instrumenata poput harfe ili udaraljka, a treća, Darovi glazbe kroz glas dvije suradnje vrhunskih instrumentalista i vokalista.
Prema tome, svojevrsni presjek povijesti glazbe završava koncertom Ansambla Camerata Garestin u kojem pjevaju i sviraju: Ivana Lazar (sopran), Berislav Puškarić (bas), Krešimir Lazar (violončelo) i Krešimir Has (čembalo).

Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Ansambl je osnovan 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Hrvatske. Taj doprinos članova ansambla već je više puta i prepoznat od strane Ministarstva kulture i medija Rebublike Hrvatske koje u prepoznatljivoj mjeri i podupire njegov rad. Camerata Garestin već je popraćena veoma pohvalnim recenzijama, primjerice na centralnom hrvatskom festivalu barokne glazbe Varaždinske barokne večeri. Ansambl je gostovao i na prestižnom međunarodnom festivalu barokne glazbe SEVIQC Brežice te na Festivalu hrvatske glazbe u Beču, tom prigodom nastupajući u glasovitoj Hofburgkapelle. Camerata Garestin je vjerojatno i prvi hrvatski ansambl za staru glazbu profesionalno angažiran u Kraljevini Nizozemskoj (Voorshoten, den Haag, 2014.), a gostovao je, također, u Švedskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini. Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata. Svojim nazivom ansambl pridonosi njegovanju hrvatske povijesne baštine služeći se srednjevjekovnim imenom grada Varaždina – Garestin. Njegova programska smjernica teži prikazu tematskih koncertnih projekata, prikazujući tako vrhunska djela europskih i hrvatskih majstora visoke renesanse, galantnog stila, rokokoa te glazbu ranijeg klasičnog stila. Uz osobitu pažnju ansambl njeguje upravo hrvatsku glazbenu baštinu s naglaskom na djelima Ivana Marka Lukačića, Vinka Jelića, Gabriela Pulitija, Tomasa Cecchinija te Ivana Šibenčanina. Ansambl je u sklopu 47. Varaždinskih baroknih nagrađen nagradom Jurica Murai, a 2018. godine, sa solističkom ulogom Ivane Lazar, snimio je i tonski zapis Vulnerasti cor meum s djelima hrvatskih ranobaroknih majstora.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Ulaznice za programe ovogodišnjih Ljetnih priredbi kupuju se na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, Josipa Jurja Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata. U suprotnom, ulaznice se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.

error: Content is protected !!