64. Ljetne priredbe: Komedija Demokracija Zijaha A. Sokolovića

Kao svojevrsni pretprogram 64. Ljetnih priredbi, hit komedija Demokracija autora teksta i režisera Zijaha A. Sokolovića održat će se u ponedjeljak, 06. srpnja 2020. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati. Cijena ulaznice iznosi 80,00 kn.

Ovu je hit komediju najjednostavnije predstaviti kao duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno ispričanu scensku priču o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije. Zijah Sokolović i njegov glumački partner Dražen Šivak tako s lakoćom i vrckavim humorom iznose priču o demokraciji, prenoseći publici svoje dileme, pitanja i nedoumice te propitujući vrline i mane političkog sustava u kojem živimo.

Prema Zijahovim riječima, demokracija je nastala kao odgovor na razne vrste autokracije, vladavine pojedinca – izabranog, postavljenog ili promoviranog, i to često po volji bogova ili raznim političkim manipulacijama. Smjene diktatora i tirana, u povijesti su uglavnom bile rezultat krvavih revolucija. Tako se demokracija u povijesti dokazala kao pravednija, zato što zastupa interese većine društva te pokušava obraniti slobodu svakog čovjeka. Ali, kada građani s pravom glasa izaberu svoje stranačke predstavnike, recimo u Sabor, njih se o važnim stvarima više ništa ne pita, s obzirom na to da se u međusobnim, vrlo sofisticiranim, perfidnim, nasilnim, podlim, spretnim, beskrupuloznim, elegantnim i kakvim sve ne političkim igrama, sve rješava u stranačkim vrhovima. Na putu demokracije narod, zapravo, vlada samo na dan općih ili lokalnih izbora…

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice za kazališne predstave kupuju na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na blagajni (tj. ulazu) Scene Zidine. U suprotnom, ulaznice se, ali samo iznimno, mogu rezervirati telefonom na 051 220 041. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Publici se preporučuje nošenje zaštitnih maski uz obvezno poštivanje socijalne distance, i napomenu kako će se gledalište otvarati čak 45 minuta prije početka programa.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

error: Content is protected !!