500 godina Krčkog sajma – Lovrečeve: U Krk stižu Gipsy Kings by André Reyes, Parni valjak i Petar Grašo

Jubilej će biti obilježen najbogatijim programom dosad, kao i novim atraktivnim sadržajima, a o tome svjedoči lista sjajnih glazbenika koji će nastupiti na velikoj pozornici na krčkoj rivi

Danas je u Rijeci najavljen program Krčkog sajma ili Lovrečeve, manifestacije koja se svake godine tradicionalno održava od 8. do 10. kolovoza, a ove godine slavi jedinstven jubilej – 500 godina postojanja. Dosad najatraktivniji program i posebnosti ovogodišnjeg jubilarnog izdanja manifestacije predstavili su gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić, vođa benda Parni valjak Husein Hasanefendić – Hus te u ime partnera direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov i specijalistica destinacijskog managementa tvrtke „Valamar“ Tina Živković. Dašak srednjovjekovnog ugođaja koji će zavladati Krkom dočarali su članovi Streličarskog kluba Maura Kal i Udruge Knezovi Krčki Frankopani.

Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk organizatori su ove tradicionalne manifestacije s atraktivnim i raznovrsnim programima, koji privlače tisuće domaćih i inozemnih posjetitelja svih generacija. Centralni je sadržaj Lovrečeve sajam autohtonih proizvoda i predstavljanje tradicijskih zanata i vještina uz prikaz srednjovjekovnih borbi te organizaciju tematskih radionica. Lovrečeva danas predstavlja uzbudljivi vremeplov, a živopisni srednjovjekovni prikazi i radionice te “povratak u sadašnjost” s odličnim izvođačima i bogatom ugostiteljskom ponudom garancija su za nezaboravne ljetne večeri ispunjene plesom, veseljem i smijehom, koje se nikako ne smiju propustiti.

Jubilej će biti obilježen najbogatijim programom dosad, kao i novim atraktivnim sadržajima, a o tome svjedoči lista sjajnih glazbenika koji će nastupiti na velikoj pozornici na krčkoj rivi. U sklopu aktualne svjetske turneje „El Origen“ u subotu, 10. kolovoza dolaze Grammyjem nagrađeni Gipsy Kings predvođeni legendarnim Andréom Reyesom, a koji predstavljaju najveću atrakciju. Bit će to večer za pamćenje ispunjena flamenko i rumba melodijama, bezvremenskim hitovima poput „Bamboleo“, „Volare“ i „Djobi Djoba“ koji su oblikovali glazbenu scenu i osvojili srca slušatelja diljem svijeta. Za atmosferu prije i nakon koncerta bit će zaduženi majstori zabave Infinity Band Croatia.

Sličan ugođaj možemo očekivati i prethodna dva dana jer će se na pozornici na rivi izmjenjivati sjajna glazbena imena: u četvrtak, 8. kolovoza Petar Grašo i ponajbolji europski Coldplay tribute band – Liveplay, u petak, 9. kolovoza Parni valjak sponsored by Valamar Riviera i popularni DJ Luca Montecchi zadužen za veliki disco party.

– Krčki sajam – Lovrečeva kroz stotine godina ostala je njegovana tradicija te jedno od najposjećenijih događanja grada Krka, koje svake godine iznova oživljava i predstavlja njegovu bogatu povijest i tradiciju. Kao najstarija, ali i jedna od najomiljenijih manifestacija, sastavni je dio identiteta našeg grada, ali i našeg otoka. Temeljna bit ovog sajma ostala je uglavnom nepromijenjena kroz stoljeća. Danas, kao i nekada, on predstavlja živahno mjesto susreta i trgovanja lokalnim tradicijskim proizvodima i rukotvorinama, prezentirajući ponudu lokalnih proizvođača i bogatstvo naše kulturne baštine, naglasila je direktorica TZG Krka Ivana Kovačić. U organizaciju 500. izdanja Krčkog sajma uložen je izniman trud, te smo zaista ponosni na raznolik i atraktivan kulturno-zabavni i edukativni program koji nas očekuje. Vjerujemo da će ovaj jubilej privući brojne goste i posjetitelje te značajno doprinijeti povećanju turističke prepoznatljivosti našeg grada. Pozivamo sve da nam se pridruže u gradu Krku na nezaboravnoj proslavi naše duge tradicije i bogate kulturne baštine! zaključila je Kovačić i naglasila da su programi besplatni za sve posjetitelje.

– Izuzetna je čast sudjelovati u proslavi 500-tog rođendana najpoznatije krčke i jedne od najstarijih manifestacija na Jadranu Krčkog sajma – Lovrečeve. Iako je sajam najvjerojatnije srednjovjekovnog podrijetla, njegov se početak veže uz 1524. godinu kada je sajam iznova odobren i u gradu Krku organiziran upravo na blagdan sv. Lovre. U velikom jubileju, dat ćemo važnost sajmu koji je privlačio u Krk mnoštvo puka sa čitavog otoka, ali i drugih krajeva kako bi trgovali, ali i družili se i zabavljali. Kroz pet stoljeća svoga postojanja Krčki sajam je stasao u jedinstvenu turističku i kulturnu atrakciju koja, na ponos svih Krčana, privlači na desetine domaćih i inozemnih gostiju, izjavio je gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić te pozvao sve da posjete trodnevnu proslavu Krčkog sajma od 8. do 10. kolovoza.

Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera je naglasila: Kvarnerske tradicijske manifestacije su vrijedan resurs naše regije. Gosti pamte doživljaje, a tradicionalne manifestacije poput Krčkog sajma igraju značajnu ulogu u stvaranju nezaboravnih iskustava. Uklapanje tradicije u turističku ponudu postaje sve značajnija privlačnost kulturnog turizma, a autohtoni doživljaj regije i naša bogata tradicija predstavljaju jedan od naših najjačih proizvoda. 500-ta obljetnica Krčkog sajma velik je jubilej koji nas vraća i podsjeća na bogatu povijest i identitet otoka Krka i regije, posebice vezano uz najpoznatiju plemićku obitelj Frankopane.

Vođa jednog od najvećih hrvatskih bendova Parnog valjka Husein Hasanefendić – Hus izjavio je: Očekujemo punu Krčku rivu i energiju publike koja će nas nagnati da damo najbolje od sebe. Bend naredne godine slavi 50 godina djelovanja i nastup na jubilarnom Krčkom sajmu odlična je najava i naše proslave.

Predstavnica tvrtke Valamar koja je ujedno i jedan od pokrovitelja manifestacije, Tina Živković je istaknula: Zbog važnosti ove velike 500. obljetnice Krčkog sajma, Valamar je sa zadovoljstvom osigurao financijsku podršku koja će omogućiti nastup sastava Parni valjak, kao poklon svim sugrađanima i gostima koji borave u destinaciji. Ova manifestacija jedinstvena je po bogatoj ponudi lokalnih obrtnika i poduzetnika te izvrsnoj atmosferi u kojoj mogu uživati svi posjetitelji. Također, Valamar na otoku Krku već godinama podupire različite kulturne manifestacije poput Krk Music Festivala. Kroz uključenost i podršku lokalnih umjetničkih, kulturnih i sportskih manifestacija te humanitarnih projekata, Valamar aktivno sudjeluje i doprinosi razvoju i kvaliteti života lokalnih zajednica.

error: Content is protected !!